Klub

četrtek, 13. april 2017, 08.38

Franjo Jež - prejemnik Velike Klančnikove plakete

Občina Ravne na Koroškem je ob svojem prazniku 12. aprila organizirala svečano sejo, kjer so podelili nazive in nagrade. Prejemnik najvišjega športnega priznanja pa je tudi profesor športne vzgoje in odbojkarski trener Franjo Jež, ki je bil v šport vpet od rane mladosti pa vse do smrti, od katere letos mineva že 10 let. 

Občina Ravne na Koroškem je Franju Ježu podelila Veliko Klančnikovo plaketo kot oddolžitev za njegov izjemen prispevek k uspehom ravenskega športa, za uspešno trenersko in pedagoško delo pri odbojkarskem klubu in na osnovni šoli, za prenos skrivnosti športnih iger na mlade ter za prispevek k ugledu občine doma in po svetu. Nagrado je v pokojnikovem imenu prejela žena Berta Jež, ki že vrsto let pri OK Fužinar pomaga v vlogi zdravstvenega osebja na prvoligaških tekmah.

Franjo se je rodil 11. maja 1956 v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Njegovo življenje je bilo povezano s športom, tako kot so bili športu predani vsi njegovi: sestri Irena, vrhunska smučarka, in Maja, športna pedagoška delavka, kot tudi sinova Mitja in Jure ter žena Berta, ki je leta 2011 prav tako prejela veliko Klančnikovo plaketo za svoje dosežke.

Franjo je svoje športno pot pričel kot plavalec pri Plavalnem klubu Fužinar. Vrsto let je spadal med vodilne slovenske in jugoslovanske plavalce delfinovega sloga, za kar je prejel nič koliko priznanj. Bil je tudi slovenski plavalni reprezentant. Po prenehanju z aktivnim plavanjem se je posvetil treniranju mladih plavalcev. Leta 1976 je opravil izpit za sodnika državnega razreda v plavanju in bil kar tri desetletja aktiven sodnik plavanja. Leta 1980 je diplomiral na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani in se zaposlil na Osnovni šoli Koroški jeklarji.

Športna panoga, ki je obeležila njegovo nadaljnjo športno pot, je leta 1975 postala odbojka. Vse do leta 1990 je bil igralec članske vrste pri Odbojkarskem klubu Fužinar. V letu 1985 je prevzel še vlogo trenerja ekipe. Največji uspeh v moški odbojki je dosegel v mlajših kategorijah, tako v šolski kot v klubski odbojki, kjer je segal po najvišjih mestih v državi. Da je šlo za res vsestranskega športnega delavca priča podatek, da je sodeloval na mednarodnih igrah mladih v treh različnih vlogah, kot trener plavalcev, trener fantovske odbojkarske ekipe in kot trener dekliške odbojkarske ekipe.

Uspehe je žel tudi s člansko žensko ekipo Prevalj, ki jih je popeljal v 1. DOL, kakor tudi v nižjih kategorijah, kjer je posegal po najvišjih mestih v državi.

Njegovo trenersko - pedagoško delo pri odbojkarskem klubu in na OŠ Koroških jeklarjev je pustilo zavidljive rezultate. Vneto je odkrival mlade talente in jim podajal osnove skrivnosti odbojkarske igre. Kar nekaj njegovih učencev je bilo kasneje državnih reprezentantov, njegove šolske ekipe pa so bile velikokrat v samem vrhu šolskih tekmovanj v odbojki.  

Iz tega obdobja izvirajo igralci, ki še danes igrajo pri Fužinarju oziroma v tujini: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Denis Valentan, Samo Stravnik, Matej Tomaž ter oba sinova, Mitja in Jure.

Franjo Jež je pustil v naših vrstah neizbrisen pečat. S svojim delom in zgledom je zaznamoval športni utrip občine. Kot športnik, trener, pedagog, organizator in kot človek s športnim načinom življenja je privabil in oblikoval mnogo generacij dobrih športnikov. Z rezultati, ki jih je dosegel oz. so jih dosegle njegove ekipe, je ponesel dobro ime Občine Ravne na Koroškem širom po Slovehiji in tujini.

S podelitvijo velike Klančnikove plakete je Občina Ravne na Koroškem izkazala čast in priznanje njemu, njegovemu delu in vsem, ki so z njim sodelovali. 

OKF

 

Read 4981 times Last modified on torek, 16. oktober 2018, 20.29

Informacije

Odbojkarski klub Fužinar Metal Ravne

Na gradu 6

2390 Ravne na Koroškem

040 833 611

info@okfuzinar.si

 

Odbojkarska šola

040 833 611

sola@okfuzinar.si